MARIA LLUÏSA, GAUDIM DE LES SEVES PROPIETATS A LA CUINA

aloysia-triphylla-maria-lluisa

Coneguda amb d’altres noms:  Herba Lluïsa, reina Lluïsa, herba de la princesa, Cidró, herba cidrera, berbena de nucs florits.

maria lluisaAloysia_citrodora_-_leaf

Requereix d’una exposició lluminosa, li agrada molt el sol. Tot i que tolera ambients ombrívols, la planta perd la concentració d’olis essencials i en conseqüència l’aroma, reduint les seves propietats. També li repercuteixen l’exposició al vent.

Prefereix climes càlids i constants, s’ha de protegir de les gelades, resistència moderada a la sequera i no tolera la boira.

Depenen de les èpoques podríem parlar de diferents beneficis que se li han atribuït, antigament se sap que era molt utilitzada amb persones per reanimar el cansament i decaïment, també pels mals de ventre i en casos de vertigens i migranyes.

PropietatsCarminatiu és útil per expulsar els gasos intestinals de l’aparell digestiu, evitant flatulències. Facilita la digestió, Antiespasmòdic, actua sobre el sistema nerviós que guareix espasmes intestinals i tonifica, relaxant la musculatura de les vísceres. Antireumàtic, adequat en les malalties reumàtiques. Halitosi o mal alè, glopejar-ne l’infusió i fer-ne gargarismes, alguns autors diuen que preveu les caries dentals. Expectorant, facilita l’expulsió de mucositats, beneficiós per tot el sistema respiratori i calmant de la tos. Analgèsic, relaxa i tonifica el sistema nerviós, calmant del dolor. Febrífug o per disminuir la febre, sense afectar la temperatura d’un cos normal sense febre. Antihistamínic, per la simptomatologia de les al·lèrgies. Antioxidant, per millorar l’estrés cel·lular i envelliment intern. Augmentant els glòbuls blancs. Antibacterià, valorada sobretot amb productes de neteja personal. Per prevenir i alleugerir, els mareig, vertigens i les migranyes.

POLLASTRE A LA MARIA LLUÏSA,

Ingredients::

4 pits de pollastre desossats

1 ceba grossa

Oli d’oliva

1 got de vi blanc

100 cl de brou de pollastre

1 cullerada de Fulles de Maria Lluïsa

Una cullerada de mel

Sal i pebre

 

Elaboració:

Fregiu en una paella els 4 pits de pollastre tallats a daus, 1 ceba tallada en juliana amb 3 cullerades                                   d’oli  d’oliva.

Poseu-hi la sal i el pebre i aboqueu-ho en una cassola amb el vi blanc (50 cl) i 100 cl de brou de                                         pollastre, 1

cullerada de mel i una cullerada de flors seques de maria Lluïsa. Ara poseu-ho a coure 45 minuts a foc                             mitjà.

Ho podeu acompanyar amb patates fregides.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>