VI DE SAÜC

sauc

El saüc (Sambucus nigra) és un arbust o arbre molt corrent als Països Catalans i a la resta d’ Europa. Se’ n diu també savuc i saüt. És també anomenat “bonarbre”, al.ludint a les seves virtuts, que fa que a Galícia i Astúries es consideri una planta beneïda (bieto i beneitu, en gallec i asturià, respectivament) En espanyol és saúco, sabuco, sayugo, etc. En gallec i portuguès és sabugueiro. En anglès és elder, Holunder en alemany , sambuca en italià sureau en francès. El nom francès, evidentment, ens evoca l´escorça dels trons que, efectivament, recorden el suro.
En diversos països europeus s’ atorguen grans virtuts a les flors de saüc recollides el dia de Sant Joan. Amb elles s’ elaboren xarops per a la tos, medecines i licors (no obstant, el famós sambuca italià, que al.ludeix a la planta, no conté saüc). També les fulles , l´escorça o pell i el troncs interiors són medicinals: en català tenim una recepta d’ escorça del segle XV. Igualment amb les baies es fan vins i licors.
Tant flors com baies són excel.lents per a gelees, melmelades, xutneys , caramels- com els suïssos de Ricola-, pastissos. Amb les flors també es fan bunyols.
Ingredients
1 l de vi negre d’ alta graduació
250 g de sucre
1 kg de baies de saüc
Elaboració
Escolliu unes baies ben madures. Esbandiu-les i deixeu-les eixugar. Aixafeu-les una mica. Poseu-les en una ampolla de boca ampla, tireu-hi el vi aiguardent i el sucre i deixeu-ho a la serena durant 50 dies. Hi ha qui ho macera en un lloc fosc durant dos dies, i després ho posa al foc, a punt d’ ebullició, dues vegades. Després es filtra.
Notes
Les baies de saüc han de ser ben madures, del contrari són una mica tòxiques.
Es pot substituir el vi per aiguardent, i elaborar una ratafia, que es pot aromatitzar amb canyella, clavells, llimona, etc.
El licor també es pot fer amb aigua, que s’aromatitza amb sucre i mel, meitat i meitat, i s’ hi afegeix una mica de llevat a fi d’ ajudar a la lleugera fermentació alcohòlica que es produeix.

http://blocs.mesvilaweb.cat/jaumefabrega/?p=54621

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>